Mantelzorger Inge blij met betrokkenheid van Volledig Pakket Thuis-team
Samen met haar twee zussen is Inge uit Heemskerk mantelzorger voor haar nu 85-jarige vader. Recentelijk heeft hij, nadat zijn hartproblemen verergerden, een pacemaker gekregen en nam het Volledig Pakket Thuis (VPT) -team nog wat meer zorgtaken van de dochters over. “Lekker uit eten of een weekendje weg – je doet het nu zonder dat je je ongerust maakt.”
Het Volledig Pakket Thuis (VPT) -team komt in beeld als de vader van Inge Zegwaard geleidelijk meer zorg nodig heeft, vanwege zijn hart en zijn Parkinson. Na een korte aarzeling (“je draagt niet zomaar de zorg voor je vader over”), kiezen Inge en haar zussen ervoor om VPT in te zetten. Dit blijkt al snel een prima keuze, ook omdat ze goed worden meegenomen in de zorg rondom vader. Ze kunnen bijvoorbeeld altijd meelezen in zijn zorgdossier, en samen tot besluiten komen. “Er worden schema’s gemaakt en er wordt veel gecontroleerd. Dat geeft vertrouwen.”
Pleister plakken
Dagelijks krijgt vader bezoek van het VPT-team. In eerste instantie alleen voor wat sociale zorg (samen koffie drinken) en medicatie - iemand plakt bijvoorbeeld elke dag een nieuwe pleister om zijn Parkinsonverschijnselen te verminderen. Na zijn recente pacemaker-operatie komen ze tegenwoordig ook voor zijn maaltijden, om zijn dag op gang te helpen en voor huishoudelijke hulp. En nu hij zich dankzij die pacemaker echt beter voelt, staat het plan in de startblokken om vaker met de teamleden te gaan wandelen.
Ongerust
Zijn dochters komen eveneens vaak langs. “We wonen in de buurt en het is altijd fijn om bij vader te zijn”, vertelt Inge. “Tegenwoordig puur voor de gezelligheid.” Dat is ook anders geweest, weet ze. Wat namelijk begon als boodschappen doen en zijn avondeten verzorgen, werd langzaam meer omdat zijn gezondheid achteruitging: “Dat maakte ons, maar ook hem vanzelfsprekend ongerust. Dus wanneer hij belde, ging je zonder nadenken toch weer even bij hem kijken”, legt Inge uit. “Zo sluipt het erin dat je na verloop van tijd echt leeg bent wanneer je weer thuiskomt.”
Hart voor de zorg
Omdat haar zussen dan automatisch vaker voor het eten moesten zorgen, vond Inge het moeilijk om met het eigen gezin op vakantie te gaan: “Dat voelt dan toch niet goed.” Dat dit door de aanwezigheid van het VPT-team niet meer hoeft, is al een enorme verlichting: “Alleen al het feit dát je plannen voor bijvoorbeeld vakantie kunt maken, zonder veel voorbehoud of regelafspraken.” Zorgen zijn er vanzelfsprekend nog steeds, zoals het risico dat vader valt en slecht terechtkomt. Maar mocht dit gebeuren, dan weet de familie dat het VTP-team dit snel ontdekt. Ook omdat ze de sleutel uit het sleutelkastje mogen halen, wanneer vader niet op de deurbel reageert. “Het is geruststellend dat er elke paar uur iemand van het VPT-team binnenloopt. En ze hebben hart voor de zorg. Mijn vader merkt dat ze echt begaan met hem zijn, wat het contact extra fijn maakt."