Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners Lommerlust, ViVa! Elsanta en Huis ter Wijck smullen van gebak

27-09-2024

De Beverwijkse ondernemer Loek Scholten is 80 jaar geworden. Ter ere van deze verjaardag trakteerde Scholten de bewoners van vijf verzorgingshuizen in de stad op gebak. De bewoners van ViVa!-locaties Lommerlust, Elsanta! en Huis ter Wijck smulden ervan.

Reportage Noordhollands Dagblad: edities IJmuider Courant, Dagblad Kennemerland
Verslaggever: Thomas Dillema
Fotograaf: Vincent de Vries

Er heerst een serene rust in de ontvangstzaal van verzorgingshuis Lommerlust aan de Peperstraat. Een clubje van vier bewoners heeft aan een tafel links van de ingang plaats genomen. De één leest een krantje, de ander staart wat voor zich uit en nog een ander, de 86-jarige mevrouw Mantel om precies te zijn, neemt een hap van haar gebak. Op dat gebak staat ‘Loek Scholten 80’ te lezen. “Ik weet niet wie dat is”, zegt ze wanneer medewerker Jannie Heijne haar vertelt dat het gebak afkomstig is van de Beverwijkse ondernemer die zijn verjaardag viert.

Geld
Zelf is mevrouw Mantel niet zo’n grote gebak-eter. “Maar het is natuurlijk ontzettend aardig dat hij dit doet. Een mooi gebaar.” Er wordt wat gesproken over het lezen van de krant, over hoe mevrouw Mantel niet uit Beverwijk maar uit de Noordkop komt en dat dit verklaart dat ze Scholten niet kent. Na wat meer informatie over de onbekende gulle gever te hebben vergaard, concludeert ze: “Hij heeft meer dan geld dan wij”, gevolgd door een kleine glimlach. “Ik zou niet weten wat ik met zoveel geld zou moeten.” Ruimte voor fantaseren daarover is er niet bij. “Op mijn leeftijd heb ik dat allemaal niet meer nodig”. 

Aan de andere kant van de tafel zit de 85-jarige mevrouw Kamstra heerlijk te smullen van haar gebak. “U kent hem ook niet. Maar dit gebak is getrakteerd door de ondernemer Loek Scholten uit Beverwijk, die vandaag 80 is geworden”, vertelt Heijne haar. “Wat ontzettend aardig”, luidt de reactie. Even is er de kleine vrees dat ze een beetje taart gemorst heeft, maar dat bleek loos alarm te zijn. “Ik zie niet meer zo goed”, verklaart mevrouw Kamstra. “Maar de weg naar mijn mond weet ik nog altijd te vinden. Zeker met gebak”, lacht ze.

“Het overviel me zo dat ie plotseling belde”, vertelt Sandra Bruijns, inmiddels 20 jaar werkzaam bij Lommerlust. “Ik had het totaal niet verwacht. Erg leuk dat hij dit wil doen.” De naam van de ondernemer is Bruijns zeker wel bekend. “Ik heb ‘m ook weleens ontmoet. Hij kwam hier vroeger een paar keer binnen met die ondernemersclub en dan stelde hij allerlei leuke initiatieven voor. En nu dit weer. Dit maakt de dag voor de bewoners natuurlijk ook een stukje leuker.”

Sociaal

Ook Jannie Heijne kent Loek Scholten. “Ik heb 20 jaar tegenover hem gewoond. Hij is altijd een grote ondernemer hier in Beverwijk geweest. En daarbij ook nog eens heel sociaal. Dat zie je met wat ‘ie hier doet, maar ook met wat ‘ie gedaan heeft met de opvang van die Oekraïners.”

Naast Lommerlust worden de verzorgingshuizen Elsanta, Huis ter Wijck, Nieuw Akerendam en de door Scholten georganiseerde opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen Huize Ukraïne woensdag op gebak getrakteerd. “Ik trakteer liever dan dat ik cadeaus krijg voor mijn verjaardag”, reageert de ondernemer vanaf zijn vakantieplek. Als betrokken Beverwijker vindt Scholten dat hij wat moet teruggeven aan de stad. “Je huilt, lacht, wint en verliest hier. Dus als ik wat terug kan doen, doe ik dat graag. Ik probeer te helpen naar vermogen. Maar het grote respect moet uit gaan naar de vrijwilligers die zich dag in dag inzetten voor al die mensen.” Het is niet de eerste keer dat Scholten zo getrakteerd heeft voor zijn verjaardag. “Toen ik 65 werd, heb ik mijn eerste AOW op dezelfde manier weggegeven. Bij de volgende mijlpaal doe ik het misschien weer. Misschien wel als ik 100 wordt”, klinkt het lachend. En gaat de verjaardag door Scholten zelf ook nog gevierd worden? “Mijn vrouw en ik gaan vanavond lekker uit eten.”

Even verderop in het gebouw wordt er eveneens van het gebak genoten. “Ik heb ‘m al op”, zegt de goedlachse 97-jarige Riet de Korte die plaats heeft genomen aan het hoofd van de tafel. Van de jarige heeft ze nog nooit gehoord, maar het gebak kan haar zonder meer bekoren. “Bakkerij Leek is altijd goed. Het beste gebak van Beverwijk.” En eigenlijk vindt ze überhaupt dat ze niks te klagen heeft. “Wat ze je hier allemaal geven, is ook altijd goed.” Voor zich heeft ze deze krant liggen. “Ik lees het nog allemaal en ik puzzel heel veel. Sudoku, Crypto; alles los ik op. Geen puzzel is te moeilijk”, zegt ze grappend met een vermoedelijk kerntje van waarheid.

Feestje
Waar de jarige Scholten wegens vakantie schittert door afwezigheid, maakt De Korte er woensdagochtend een feestje van. Ze grapt wat her en der, dreunt wat mooie liedteksten op, spreekt een beetje in het Frans en in het Engels. De rest kan er wel om glimlachen. Zo ook de 90-jarige Wil Vessies, die haar gebak inmiddels heeft opgegeten. “Ik eet zo’n één tot twee keer per jaar gebak. Vooral appelgebak vind ik lekker. Ontzettend mooi dat hij dit voor ons doet.”

In het vervolg van de dag zullen de gebruikelijke activiteiten weer worden opgepakt. Er staan wat spelletjes en gymnastiek op de planning. “Ja leuk die spelletjes”, zegt de Korte goedkeurend. “We zijn ook zo ondeugend: allemaal willen we winnen. Dat is altijd zo leuk."

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat