Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners van woonzorglocatie Forum II blij met beleefkeuken en vernieuwde huiskamers

27-05-2024

De woonzorglocatie Forum II van ViVa! Zorggroep, naast het station van Heerhugowaard, is vernieuwd. Er is nu een ‘beleefkeuken’ en de gemeenschappelijke huiskamers zijn verrijkt met kleuren en geuren. Wethouder ouderenzorg Ester Leibbrand van Dijk en Waard opende de nieuwe afdeling officieel. “Deze vernieuwde ruimten zijn een meerwaarde voor jullie als bewoners. Goed dat jullie hier kunnen meekoken en eten. Want samen eten verbindt.” 

Forum II is met 34 appartementen een kleinschalige woonzorglocatie. Alle bewoners hebben chronische lichamelijke beperkingen of klachten, waarvoor zij 24 uur per dag zorg nodig hebben.  “We vinden het belangrijk dat de kwaliteit van het leven van deze bewoners zo hoog mogelijk wordt gehouden. Dat zie je terug in de zorg en in de leefomgeving”, vertelt teamleider Tania Admiraal. “We hebben daarom de gezamenlijke leefomgeving die bestond uit 4 afzonderlijke ruimtes volgens de laatste inzichten ingericht. Een beleefkeuken en vernieuwde huiskamer dragen bij aan het woonplezier.”  

Bij het koken zijn of erbij helpen 

De beleefkeuken brengt het maken van eten dichtbij de bewoners, vertelt de teamleider: “Het is niet alleen bedoeld om te koken, maar er is ook iets te ruiken, te zien, te proeven en te doen.” De beleefkeuken is zo ingericht dat alle maaltijden, inclusief diverse kook-activiteiten op een aangename en praktische wijze bereid kunnen worden. Bewoners kunnen nu deel uit maken van het kookmoment door het mee te beleven, maar ook door een handje te helpen. Daarvoor is een speciaal in hoogte verstelbare keukentafel onderdeel geworden van het vaste keukeninterieur. 

Sfeer in de huiskamers  

De 34 appartementen van Forum II zijn verdeeld over twee etages. Elke etage heeft twee huiskamers met balkon, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Hoe ze die plek ervaren, wordt door van alles bepaald. Tania: “Van gordijnen, vloerkleden tot meubilair: alle kleuren, vormen en materiaalsoorten hebben invloed op hoe onze bewoners de huiskamer ervaren. Dat geldt ook voor de hoeveelheid daglicht en verlichting, het geluid, geuren en temperatuur.” Bewoonster Dieneke doet namens alle bewoners het woord. Ze zegt erg blij te zijn met het resultaat. “We worden hier goed verzorgd. En nu hebben we ook een mooiere huiskamer en keuken.” 

Vernieuwing gebouw geeft meer werkplezier  

Niet alleen voor de bewoners, ook voor de medewerkers werkt de verbouwing aanstekelijk. Tania: “Onze collega’s reageren enthousiast op hoe het er nu van binnen uitziet. Het maakt voor hen het werk ook leuker en geeft meer interactie met de bewoners.” Kenmerkend voor Forum II zijn de vele mannelijke vrijwilligers, verzorgenden en verpleegkundigen die er werken.  

Zo huiselijk mogelijke omgeving 

ViVa! Zorggroep besteedt veel aandacht aan het creëren van een aangename en belevingsgerichte leefomgeving voor haar bewoners en heeft hiervoor, binnen de afdeling Vastgoed & Facilitair, vakspecialisten op het gebied van Omgevingszorg voor aan boord. Het ontwerp voor de nieuwe leefomgeving van Forum is verzorgd door de interieurontwerpers van Burobas uit Eindhoven. Bas van Rooij van Burobas: “We eraan gewerkt om een zo huiselijk mogelijke omgeving te creëren op de twee verdiepingen. De nieuwe keukens vormen het middelpunt: mooi om in te koken en fijn om in te verblijven als bewoner en bezoeker.”  

Verbouwen terwijl er werd gewoond 

In de voorbereiding en de uitvoeringsperiode hebben de projectleiding en het projectteam (waaronder Verix, Hoogewerf, Van der Wal en Cassonade) de werkzaamheden op dagelijkse basis afgestemd met de locatiemanager en de cliëntenraad zodat er zo min mogelijk hinder zou zijn voor bewoners en verzorgend personeel. Dat is ontzettend goed gelukt; de overlast is tot een minimum beperkt gebleven. 

Samen genieten van een fijne plek om te wonen 

De aanpassingen aan de woonzorglocatie zijn reden voor een feestje. Tania: “We gaan heerlijk genieten van de nieuwe voorzieningen. Een hapje en drankje en deze week gezellige activiteiten samen met onze bewoners maken het feestje compleet!” 

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?