Er wordt hard gewerkt en gelachen in woonzorgcentrum Forum II
Afwisseling, samenwerken, verantwoordelijkheid en plezier: daarom werken mannen in de ouderenzorg
De ouderenzorg is een interessant werkveld. Je zorgt voor mensen die de laatste fase van hun leven doormaken. In 2018 ging dit om circa 1,4 miljoen ouderen. De verwachting is dat er in 2030 ruim twee miljoen ouderen van 75 jaar of ouder zijn. Het is bijzonder om als zorgmedewerker of medisch specialist het verschil te kunnen maken.
Zorgen doe je samen en met een gezamenlijk doel: je zorgt voor een fijne leefomgeving en zoveel mogelijk levensgeluk. Zo ook bij woonzorglocatie Forum II van ViVa! Zorggroep in Heerhugowaard. Forum biedt een fijn thuis aan 34 ouderen. Alle bewoners hebben chronische lichamelijke klachten, waardoor zij 24 uur per dag zorg nodig hebben.
Maak kennis met de mannen van Forum II
Staat de (ouderen)zorg er om bekend dat er vooral vrouwen werken; bij Forum zien ze een stijgende lijn in het aantal mannelijke medewerkers. Wie zijn ze, wat doen ze en wat maakt dat zij hun werk bij ViVa! Zorggroep met plezier doen? Jim, 31 jaar en verpleegkundige niveau 4: “Ik werk sinds 2017 bij ViVa! Mijn werk is voornamelijk de dagelijkse basiszorg, waarbij soms hoog complexe handelingen uitgevoerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan complexe wondzorg of het geven van sondevoeding. Bij ouderenzorg denken veel mensen aan het werken met ouderen die leven met dementie. Dat is niet altijd zo. In Forum wonen alleen maar ouderen met lichamelijke klachten. “Er wordt bij ons hard gewerkt en hard gelachen. Ook, of eigenlijk juíst samen met de bewoners. Ik vind het fijn dat het team een mix is van vrouwen en mannen. Dat brengt een andere dynamiek met zich mee.”
Persoonlijke band
Dat kan Mike, 26 jaar en basisarts, beamen: “Beetje kort door de bocht misschien, maar mannen zijn wat vaker recht voor hun raap en zeggen wat ze denken. We durven wat eerder een grapje te maken. Doordat er minder mannen in de zorg werken, vinden bewoners het toch een beetje speciaal.” Mike ziet veel voordelen van werken in de ouderenzorg. “Het is bijzonder om te ervaren hoeveel bewoners hebben meegemaakt en hoe zij in het leven staan. Doordat je je cliënten vaak ziet, bouw je een persoonlijke band met ze op. Je bespreekt samen hoe je hun leven zo aangenaam mogelijk kunt maken. Daarnaast is het ziektebeeld van de bewoners heel divers. Daarom kijk je vanuit verschillende medische disciplines naar wat er nodig is.”
Zorgen doe je samen
Dat herkennen Marcel, 53 jaar en Specialist Ouderengeneeskunde, en Michel, 29 jaar en fysiotherapeut, ook. “Vaak is er bij een bewoner sprake van meerdere aandoeningen. Door de wens van de bewoner voorop te stellen, betekent dat je voor dezelfde aandoening bij verschillende bewoners een wisselende aanpak kan hebben”, zegt Marcel. “Door intensief samen te werken, kun je veel meer voor een cliënt betekenen, dan wanneer je alleen vanuit je eigen kennis en kunde kijkt”, vult Michel aan.
Ouderenzorg saai? Zeker niet!
Joost, 28 jaar en coördinerend verzorgende IG en werkbegeleider. “Ik wilde eerst iets met sport gaan doen, had de intake bij het CIOS al gedaan. Door mijn zus ben ik op het spoor van de ouderenzorg gezet. Ouderenzorg wordt vaak als saai gezien, terwijl het dat absoluut niet is. Het is zoveel meer dan alleen wassen en aankleden. Als verzorgende IG verzorg ik de mensen in de dagelijkse levensbehoefte en monitor ik hun welzijn. Je zorgt er voor dat iemand zich echt thuis voelt.”
Werken en leren
Robert, 41 jaar en tweedejaars leerling verzorgende IG: “Ik kende ViVa! omdat ik als bijbaantje als gastheer heb gewerkt. Mijn collega’s hebben me gemotiveerd om de zorgopleiding te gaan doen. Nu doe ik de versnelde opleiding voor verzorgende IG. Wat ik zo leuk vind aan het werken in de ouderenzorg, is de afwisseling, verantwoordelijkheid en waardering die je krijgt.”
Wonen en welzijn
Naast de zorgtaken, zijn er natuurlijk ook werkzaamheden die met wonen en welzijn te maken hebben. Thomas, 34 jaar, is flex-medewerker huishoudelijke
zorg. Mijn werk is het schoonhouden van de appartementen en de gezamenlijke ruimtes. Ik vind dat leuk om te doen. De ‘extra’ zit ‘m in de persoonlijke band die je opbouwt met ‘jouw’ bewoners. Ze zijn blij met mij en waarderen wat ik voor ze doe. Dat is de beste brandstof die je je kunt wensen om je werk te doen.”