Overslaan en naar de inhoud gaan
Hallo mantelzorger: laten we het eens hebben over de zorg voor jou

Hallo Mantelzorger: Laten we het eens hebben over de zorg voor jou.

10-11-2023

Hoe zorg je voor evenwicht tussen de zorg voor de ander en de zorg voor jezelf?

Je bent mantelzorger als je voor een langere tijd, zonder dat je er voor betaald wordt of voor opgeleid bent, veel hulp biedt aan een ander. Het gaat niet alleen om zorg, maar ook om vervoer, administratie of emotionele steun. Deze zorg is meer dan normaal, want je bent er soms wel uren per dag of per week mee bezig, terwijl je vaak ook andere bezigheden en verplichtingen hebt.

Ingrid, Jemmy en Fatma vertellen welke rol de mantelzorg voor hun ouder en partner speelt. Wat doe je zelf? En wat kun je met een gerust hart aan een ander over laten?

‘Ze is 92 en woont nog op zichzelf in een huis met een tuintje. We zijn blij dat ze deze mooie leeftijd heeft bereikt. Wel is ze slecht ter been en laat haar geheugen haar wat in de steek. Het is vanzelfsprekend dat ze niet meer alles zelf kan en doet’, zegt Ingrid Klaver (65 jaar) over haar moeder Mia. ‘Denk aan de was, het verschonen van het bed, ramenlappen en het onderhoud van de tuin. Ook doe ik de grote boodschappen en zorg ik dat er gevarieerd avondeten in huis is. Dat hoeft ze dan zelf alleen nog maar in de magnetron te doen. Op zondag halen we haar vaak op voor een kopje koffie. En op vrijdag ga ik toch ook regelmatig nog even langs voor een praatje.’

Dat haar dochter veel voor haar doet, is moeder Mia maar al te duidelijk: ‘Ze is mijn steun en toeverlaat. Ik kan alles aan haar vragen.’ Toch wil ze vooral ook dat haar dochter haar eigen leven leidt: ‘Je hebt je kinderen maar te leen. Ze moeten hun eigen weg kunnen gaan.’

Mantelzorg
Er zijn ongeveer 4 miljoen mantelzorgers in Nederland en velen van hen zorgen voor ouderen. Met veel mantelzorgers gaat het goed. Ze krijgen een fijn gevoel door het helpen. Tegelijkertijd wordt de impact van mantelzorgen vaak onderschat. Uit de praktijk blijkt dat mantelzorgers vaak pas laat aan de bel trekken om aan te geven dat het teveel wordt om alle ballen naar tevredenheid in de lucht te houden: eigen leven, werk én zorg voor de dierbare. Ook verandert de verhouding. De rol van partner, zoon of dochter, wordt gemixt met de rol van verzorger. Als ouderenzorgorganisatie begrijpt ViVa! hoe belangrijk het is mantelzorgers te ondersteunen.

Zorg voor de ander, zorg voor jezelf
Bijna de helft van de mantelzorgers deelt de zorg met professionele helpers van bijvoorbeeld de thuiszorg. Denk daarbij aan het inschakelen van hulp in de huishouding of de wijkverpleging. Ook de dagbesteding heeft hierin een belangrijke rol. De activiteiten daar zijn gericht op zingeving, sociale contacten, motoriek, autonomie, geheugen en het vertragen van achteruitgang. ‘Na een eerste aarzeling, gaat mijn moeder er nu drie dagen per week met veel plezier naar toe’, vertelt Ingrid. ‘Ik weet dat zij in goede handen is. Dat geeft mij rust en tijd die ik kan vullen met dingen die ik zelf graag doe. Pianoles, schilderen, afspreken met vriendinnen en oppassen op mijn kleinkinderen bijvoorbeeld.’

Zorgtechnologie

Minder bekend is hoe de inzet van zorgtechnologie de mantelzorger kan ondersteunen. Jemmy van der Putten (53 jaar): Mijn moeder woont in een aanleunwoning van woonzorgcentrum Westerheem. Drie jaar geleden kreeg ze de diagnose Alzheimer. Structuur in haar dag is heel belangrijk. Ze is bang om afspraken te vergeten en kijkt daarom voortdurend in haar agenda. Robotje Tessa is voor haar én ons een uitkomst.’ Lidy (82 jaar) wordt vier dagen per week opgehaald om naar de dagbesteding te gaan. Het robotje helpt haar herinneren op welke dagen dat is. Lidy lacht: ‘Goedemorgen Lidy, vandaag ga je naar het fort. Veel plezier! zegt Tessa dan. En dan weet ik dat ik mijn jas aan moet trekken en naar beneden kan gaan, omdat de bus er bijna aankomt.’

Jemmy vult aan: ‘Ook de afspraken voor de kapper, of dat er bezoek komt, zetten we er in. Zonder Tessa zou ik haar meerdere keren per dag moeten bellen. Nu weet ze het zelf. De Tessa geeft mijn moeder houvast. Wat niet wegneemt dat ik haar nog steeds regelmatig even bel om te vragen hoe het met haar gaat!”

Andere voorbeelden van zorgtechnologie zijn een medicijndispenser, personenalarmering en leefstijlmonitoring.

Logeerzorg
Ook logeerzorg is nog relatief onbekend bij mantelzorgers. Fatma Eyican (69 jaar) heeft er voor haar man Avni (73 jaar) meerdere keren gebruik van gemaakt. ‘Mijn man leeft sinds 2016 met dementie en heeft inmiddels continue zorg en begeleiding nodig. Ik ben in 2017 gestopt met werken, om voor hem te zorgen.’

Doordeweeks gaat Avni naar een multiculturele dagbesteding. In het weekend is hij thuis. Hij kan niet meer alleen zijn en structuur in de dag is heel belangrijk. ‘Een tijdje geleden werd onze keuken verbouwd’, vertelt Fatma. ‘Dat gaf veel rommel in huis en natuurlijk vreemde mensen. Toen heb ik voor het eerst over logeerzorg gehoord en heeft mijn man tijdens de verbouwing een aantal nachten in woonzorgcentrum ViVa! Elsanta in Beverwijk gelogeerd. Dat ging zo goed, dat ik het ook aandurfde om met een vriendin een paar dagen weg te gaan. Even er tussenuit. Binnenkort is er een verloving van familie in het buitenland. Omdat ik weet dat er in ViVa! Elsanta goed voor hem gezorgd wordt als ik weg ben, kan ik daar met een gerust hart naartoe.’

Mantelzorgen: doe het niet alleen
Ingrid, Jemmy en Fatma zijn het er over eens: het doet je goed om voor je ouder of partner te zorgen. Maar het vraagt ook echt wat van je. Het is niet vanzelfsprekend en vaak een glijdende schaal: het begint met een beetje hulp die een beetje tijd kost en ongemerkt wordt dat meer en meer. Ondersteuning, op verschillende manieren, is daarom belangrijk en meer dan welkom.

Hoe kunnen we je helpen?

Neem contact op met ons Klant Informatie Centrum en vraag naar onze dienstverlening.
Tel: 088-9958000, of klik op WhatsApp of de live chat.

Casemanagement en zorgbemiddeling
ViVa! Zorggroep heeft deskundige casemanagers en adviseurs voor zorgbemiddeling. Zij helpen u bij het aanvragen van de juiste zorgindicaties en het vinden van de juiste oplossingen.

Thuiszorg
ViVa! biedt professionele thuiszorg. Van hulp bij het huishouden, persoonlijke zorg en verpleging tot aan volledige zorg aan huis. 

Volledig Pakket Thuis
Met Volledig Pakket Thuis, komt de Fijn Thuishulp bij uw naaste. Welzijn en een zinvolle, prettige besteding van de dag staan bovenaan. De Fijn Thuishulp neemt zorg uit handen, waardoor u zelf ruimte krijgt voor liefdevolle tijd met uw naaste.

Dagbesteding
Voor ouderen met (beginnende) dementie biedt ViVa! Zorggroep binnen én buiten haar woonzorglocaties dagbesteding aan. Sociaal, gezellig en prikkelend voor lijf en brein. Tegelijkertijd geeft dagbesteding, of dagbeweging zoals wij dat noemen, mantelzorgers wat tijd voor zichzelf.

Zorgtechnologie en zorghulpmiddelen
Vraag naar de mogelijkheden om zorgtechnologie en zorghulpmiddelen in te zetten.

Logeerzorg
ViVa! Zorggroep heeft appartementen beschikbaar waar de naaste af en toe of regelmatig kan komen logeren. Er is 24 uur zorg. Overdag kan men gezellig aanschuiven en mee doen in de dagelijkse gang van zaken. Ook afspraken met bijvoorbeeld een huisarts of fysiotherapeut gaan gewoon door. Als mantelzorger heb je zo even tijd voor jezelf, kun je een nacht goed doorslapen,  een weekendje weg en zelfs met een gerust hart op vakantie.  

MantelZ (voorheen MaatjeZ)
ViVa! Zorggroep en MantelZ, centrum voor mantelzorg, werken nauw met elkaar samen. Het werkgebied van MantelZ is Beverwijk, Castricum, Heemskerk en Uitgeest. Neem contact op met één van de ervaren mantelzorgconsulenten: 088-9957788

Werkgeversregelingen
Veel werkgevers bieden een vorm van zorgverlof aan. Ga het gesprek aan en maak afspraken die bij u, uw werk en uw werkgever passen. Kennis van uw situatie zorgt voor begrip en kan helpen bij een betere werk/privébalans.

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?