Revalideren is alles zelf proberen
Tijdelijk verblijf bij ViVa! Zorggroep
Bij ouderenzorg denken veel mensen aan verpleeghuiszorg, wijkverpleging en thuiszorg. Minder bekend is dat er ook nog andere zorgoplossingen zijn voor de momenten dat thuis wonen tijdelijk niet gaat. Denk bijvoorbeeld aan geriatrische revalidatie, herstelzorg of logeerzorg. Deze tijdelijke zorg buitenshuis draagt er aan bij dat je, ook als je ouder wordt, langer fijn en veilig thuis kunt blijven wonen. ViVa! Zorggroep biedt al deze zorgvormen aan.
De geriatrische revalidatiezorg (GRZ) is bedoeld voor - vaak oudere - patiënten die na een ziekenhuisopname moeten revalideren voordat zij naar huis kunnen. “Voor de revalidatiebehandeling zijn ze bij ons van harte welkom op locatie Meerstate in Heemskerk. We werken met zo’n 90 enthousiaste collega aan het herstel van ongeveer 70 mensen. Revalidanten blijven gemiddeld vier tot zes weken bij ons”, vertelt Tanja van Olst, teamleider GRZ.
Wat revalidatiezorg bijzonder maakt, is dat een heel team werkt aan het herstel. Het eerste gesprek is altijd met de arts of verpleegkundig specialist, een zorgmedewerker en een fysiotherapeut. Naast de revalidant zelf is er vaak ook een familielid of mantelzorger bij het gesprek. Het gesprek gaat over welke revalidatie- en hersteldoelen belangrijk zijn, wat er op Meerstate gedaan kan worden én wat er nog aan zorg nodig is als iemand weer thuis komt.
“Naast de revalidatiezorg komen mensen ook bij ons voor herstelzorg, of eerstelijnsverblijf zoals we dat noemen”, zegt Lisa Zuidweg, teamleider en verpleegkundige. “Het verschil is dat het bij geriatrische revalidatie gaat om intensievere therapie bij complexe zorg. Bij herstelzorg, ligt de nadruk op tijd en rust om te herstellen in combinatie met de zorg van één behandelaar, bijvoorbeeld fysiotherapie.”
Lichamelijk herstel is natuurlijk het meest zichtbaar. Tegelijkertijd is bekend dat revalideren voor veel mensen ook een ingrijpende gebeurtenis is: opeens kun je iets niet meer dat je vroeger nog wel kon. ‘Wat betekent dat als ik weer thuis ben. Kan ik nog wel naar huis?’ vragen ze zich af. Daarom horen de psycholoog en geestelijk verzorger ook bij het revalidatieteam.
Alles in het teken van herstel
In de revalidatiezorg wordt gewerkt met zogenaamde zorgpaden: welke zorg en behandeling is nodig voor welk herstel. Het zorgpad maakt duidelijk welke behandelaren aangehaakt moeten worden en het geeft structuur aan de behandeling. “Mensen kunnen daardoor aantoonbaar eerder en beter hersteld naar huis. En dat is ons uitgangspunt: dat onze cliënten weer naar huis gaan,” benadrukt Monica Hendriks, specialist ouderengeneeskunde. “Daarom staat alles wat we hier doen in het teken van herstellen. Dat zit ‘m aan de ene kant in de medische zorg, maar, minstens zo belangrijk, ook in het stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.”
“Revalidanten worden nadrukkelijk uitgenodigd om zelf uit bed te komen, zelf hun kopje koffie in te schenken, zelf de knoopjes van een blouse dicht te doen.” vult Marjolijn Broers, verpleegkundig specialist, aan. “Het maakt niet uit als dat nog wat onhandig gaat, of wat langer duurt. Het is niet dat we niet wíllen helpen, maar bij iedere handeling die je zelf doet, ben je aan het oefenen, zodat je het thuis ook weer zelf kunt. Alles wat je hier doet, hoort bij het revalideren.”
Bij veel mensen kan het revalidatietraject bij Meerstate worden afgerond en wordt de zorg die thuis mogelijk nodig is overgedragen aan anderen, bijvoorbeeld de thuiszorg. Maar het gebeurt ook, bijvoorbeeld bij COPD of bij een amputatie, dat iemand al wel naar huis kan, maar dat de specialisten van de GRZ langs komen om de revalidatie thuis voort te zetten. Ook fysiotherapie gaat vaak nog door als iemand al thuis is. “Al zijn we soms best streng als het gaat om revalideren, de mensen waarderen het wel. Dat merken we aan de hoeveelheid bedankt-kaartjes en lieve presentjes. ‘Het is precies het zetje dat we nodig hebben’, zeggen ze dan”, lacht Tanja.
Voorkomen is beter dan genezen
Bij de GRZ zien ze veel mensen die thuis gestruikeld of gevallen zijn, met als gevolg een lelijke breuk en een lange periode van pijn, herstel en revalidatie. “Wist je dat je een ergotherapeut aan huis kunt laten komen?” zegt Lisa. “Die bekijkt of, en zo ja, welke aanpassingen in huis helpen om het risico op struikelen en vallen te verkleinen. We zien echt liever dat mensen op de been blijven!”
Als mensen klaar zijn met revalideren en naar huis gaan, is er thuis vaak wel wat extra hulp en zorg nodig. Denk bijvoorbeeld aan hulp in de huishouding, thuiszorg - van wat hulp bij de dag opstarten tot ‘volledig pakket thuis’ - of de inzet van zorgtechnologie. Tanja: “Ook dat is een belangrijk onderwerp van gesprek. Die ondersteuning zorgt er namelijk niet alleen voor dat de cliënt weer prettig en veilig thuis kan wonen, maar ook dat het voor de partner, zoon of dochter die de mantelzorg doet, behapbaar blijft. Wij hebben de kennis in huis om hen op weg te helpen.”
Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u meer weten over wat ViVa! Zorggroep voor u kan doen? De medewerkers van het Klantinformatiecentrum beantwoorden uw vragen graag: 088-9958000. Of vindt hier de andere manieren - telefoon, WhatsApp, chat en e-mail - om contact met ons op te nemen.
Vergoeding revalidatie- en herstelzorg
Geriatrische revalidatiezorg en herstelzorg wordt vergoed uit de basiszorgverzekering. In de basisverzekering zitten de belangrijkste vergoedingen voor zorg. De overheid bepaalt ieder jaar de precieze inhoud van het basispakket. ViVa! Zorggroep is verplicht zich aan deze regels te houden.
Samenwerking
ViVa! Zorggroep werkt nauw samen met het Rode Kruis Ziekenhuis, Medische Kliniek Velsen, Heliomare, Noord-West Ziekenhuis Alkmaar en de huisartsen.
En als u weer thuis bent is er:
ViVa! Ledenservice
Maak voor de dagelijkse dingen die net wat minder vanzelfsprekend door uzelf of uw netwerk gedaan kunnen worden gebruik van de ViVa! Ledenservice: van klussendienst en maaltijdservice, tot personenalarmering en korting op zorghulpmiddelen.
Ergotherapeut
Maak een afspraak met onze ergotherapeut voor advies op maat over aanpassingen in de woning.
Casemanagement en zorgbemiddeling
ViVa! heeft deskundige casemanagers en adviseurs voor zorgbemiddeling. Zij helpen u bij het aanvragen van de juiste zorgindicaties en het vinden van de juiste oplossingen voor bijvoorbeeld (beginnende) dementie.
Dagbesteding
Voor ouderen met (beginnende) dementie biedt ViVa! in Beverwijk, Heemskerk en Castricum binnen én buiten haar woonzorglocaties dagbesteding aan. Sociaal, gezellig en prikkelend voor lijf en brein. Tegelijkertijd geeft dagbesteding, of dagbeweging zoals wij dat noemen, mantelzorgers wat tijd voor zichzelf.
Logeerzorg
Logeerzorg is een prettig tijdelijk verblijf in woonzorglocatie ViVa! Elsanta in Beverwijk, 24 uurs zorg voor een paar dagen of een ‘vast’ weekend per maand tot een periode van maximaal drie weken achter elkaar. Logeerzorg is een fijne manier voor mantelzorgers om even een adempauze te nemen in de wetenschap dat hun naaste in goede handen is. Je hebt even tijd voor jezelf, kunt een nacht goed doorslapen, een weekendje weg of zelfs met een gerust hart op vakantie.
Volledig Pakket Thuis (VPT)
VPT is de zorg waarbij u thuis alle nodigde zorg, hulp en begeleiding krijgt die normaalgesproken in onze woonzorglocaties wordt geboden. Met als extra, maximale aandacht voor welzijn en een zinvolle, prettige besteding van de dag. ‘ViVa! Fijn Thuis’ noemen we dat.