Overslaan en naar de inhoud gaan

SEMD IJmond eerste in Nederland met goedgekeurd regionaal transformatieplan

10-10-2023

Het plan voor een Spoedeisende Medische Dienst (SEMD) op een nieuw te bouwen Spoedplein in Beverwijk is als een van de eerste van Nederland goedgekeurd door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Het initiatief is beloond met 2,8 miljoen aan transformatiegelden vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Voor de inwoners van Midden-Kennemerland en IJmond werken de deelnemende partijen HV-MK, Huisartsenpost Beverwijk, Parnassia Groep, ViVa! Zorggroep, RAV Kennemerland en het Rode Kruis Ziekenhuis al jaren goed samen in de acute zorg. Het goedgekeurde transformatieplan SEMD onderstreept de nauwe samenwerking.

De partijen hebben het afgelopen jaar intensief samengewerkt aan een transformatieplan die de vernieuwende spoedzorg voor hun patiënten mogelijk te maken. ‘Uniek is dat triage-, behandel- en verwijsfuncties van al deze aanbieders van acute zorg zoveel als mogelijk onder één nieuwe gezamenlijke SEMD vallen. Alle aangesloten aanbieders hebben daarin een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de in-, door- en uitstroom te optimaliseren. Dit leidt tot passende acute zorg die begrijpelijk en goed vindbaar is voor patiënten. We weten elkaar al goed te vinden maar erkennen dat er (ook) in onze regio een grote gezamenlijke veranderopgave ligt door een complexe en snelgroeiende zorgvraag, in combinatie moet een krimpende arbeidsmarkt.’, aldus programmamanager Peter van Felius namens de deelnemende partijen.

Samenwerken voor passende zorg
De partijen realiseren allemaal dat er nog belangrijke stappen te maken zijn in het sector overstijgend samenwerken. Dat komt ten goede aan de kwaliteit van de zorg en leidt tot meer “passende zorg” zoals het IZA beoogt. Zo voorkomt goede samenwerking inefficiënties, onduidelijkheden voor de patiënt, onnodige verwijzingen, verkeerde bedden, groeiende werkdruk, verstopte door- en uitstroom en oplopende kosten.

Van snelle toets naar transformatieplan
Van Felius: ‘Er is al veel berichtgeving over goedgekeurde snelle toetsen, maar dit is het eerste regionale keteninitiatief dat met maar liefst zes partijen ook de daadwerkelijke toets doorstaat: een goedgekeurd transformatieplan. We zijn dan ook enorm trots op de samenwerking, het doorzettingsvermogen en de toewijding van alle partijen om onze SEMD mogelijk te maken.’ De SEMD wil als nieuwe poort voor de eerstelijns acute zorg een ‘lighthouse project’ zijn, om ook bestaande spoedpleinen te inspireren om over meer lijnen en domeinen samen passende en toekomstbestendige acute zorg te leveren.

Het plan beschrijft dat partijen het doel hebben om lichte behandelingen over te hevelen van de tweedelijns SEH naar de gezamenlijke eerstelijns SEMD. Of dat personeel door ontdubbelen, taakverruiming, taakroulatie en taakverrijking zowel meer werkplezier krijgt als ook efficiënter ingezet kan worden, bijvoorbeeld in avonden, nachten en weekenden. Andere ambities zijn het reduceren van verkeerde bed-dagen en het samen voorkomen van ambulanceritten. Het SEMD komt op het gloednieuwe spoedplein in Beverwijk dat in augustus 2024 opgeleverd zal worden. In de (nieuwe) acute keten sluit een SEMD als verwijspartner met haar (fysieke) triage, daadwerkelijke diagnose en behandeling ook goed aan op een mogelijk zorgcoördinatiecentrum (ZCC) die voornamelijk de telefonische triage organiseert. 

Marja Sleeuwenhoek, voorzitter raad van bestuur Viva! Zorggroep: “Dit is een eerste IZA-initiatief van deze regio-partijen maar er is nog veel meer dat we samen kunnen aanpakken, in de bredere acute keten maar juist ook in de zorg en welzijn dichtbij, zoals rond cliënten in de wijk.”

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?